Arató nap

A Szentmiklósi Napok egy negyedszázados hagyománnyal rendelkező programunk, mely az aratás,  mint  régi hagyomány felelevenítéséhez kapcsolódik. A kézi kaszás aratóversennyel tovább éltetjük felmenőink becsületes kétkezi munkáját azzal, hogy felelevenítjük e mesterség tiszteletét.A Szentmiklósi Napok egy negyedszázados hagyománnyal rendelkező programunk, mely az aratás,  mint  régi hagyomány felelevenítéséhez kapcsolódik. A kézi kaszás aratóversennyel tovább éltetjük felmenőink becsületes kétkezi munkáját azzal, hogy felelevenítjük e mesterség tiszteletét.

Július 7-én egész napos hagyományéltető programokkal vette kezdetét az aratónap, ahová hintós felvonulással érkeztek a vendégek. Finom falatkák, friss tepertő és a búzatábla szélén kialakított szép környezet várta az arató brigádokat és az érdeklődőket. A hagyományőrző Borostyán Tájház által kialakított paraszti udvar és állatsimogató nemcsak a gyermekeknek, hanem a nosztalgiázó felnőtteknek is nagyon elnyerte a tetszését. A kézi kaszás arató versenyre 4 csapat nevezett. Az első kaszavágással Markót Imre polgármester valamint Boldog István országgyűlési képviselő indította útjára a csapatokat. Balogh Pál a zsűri elnöke a díjátadás kapcsán említette, hogy a kézi aratáshoz szükség van az ismeretre, gyakorlatra és a rákészültségre is. Már most el kell kezdeni az utánpótlás nevelését, hiszen néhány év múlva nem lesz, aki képviselje ezt a szép hagyományt. A benevezett csapatok helytálltak és az alábbi helyezést érték el.

I. helyezett a Borostyán Hagyományőrzők csapata, II. helyezett Nevetlenfalu csapata és a Székács Szakközépiskola csapata, III. helyezett Kuncsorba csapata lett.  Különdíjat vehetett át a legidősebb arató kategóriában Lévai Mihály a Borostyán csapattag, legfiatalabb kategóriában a 2002-ben született Kanalas Patrik a Kuncsorbai csapat tagja. Egy rendhagyó külön díjat, melyet Sneider Tamás fővédnök ajánlott fel – Szentkoronát ábrázoló fali kép – a Kuncsorbaiak csapata vehette át.

A szántóföldön közben zajlott a főzőverseny. A pusztai, hagyományos magyar ízek és ételek elnyerték a vendégek tetszését.  A verseny helyezettjei: I. Borostyán Tájház - Csülök pörkölt lakoma, II. Szolnoki Görög Katolikus Egyházközség - Köleses aratófazék, ahogy a gazda szereti, III. Borostyán Tájház - Marhapörkölt Borostyán módra.