Társadalmi kapcsolatok – közös értékek projektnyitó rendezvény

A szegénység ellen sokféle képpen lehet tenni. Meg kell tanulni, hogyan lehet segíteni. A cigányság felzárkóztatása állami és önkormányzati feladat is. Ennek segítésére biztosít közel 100 millió Ft forrást a kormány, melynek keretében Törökszentmiklóson elindult a „Társadalmi kapcsolatok- közös értékek” című program, amely komplex módon kezeli az együttműködés erősítését.A szegénység ellen sokféle képpen lehet tenni. Meg kell tanulni, hogyan lehet segíteni.

A cigányság felzárkóztatása állami és önkormányzati feladat is. Ennek segítésére biztosít közel 100 millió Ft forrást a kormány, melynek keretében Törökszentmiklóson elindult a „Társadalmi kapcsolatok- közös értékek” című program, amely komplex módon kezeli az együttműködés erősítését.

Markót Imre polgármester megköszönte a kormány és országgyűlési képviselőnk támogató segítségét, melyet a pályázat során biztosított. Hangsúlyozta, hogy Törökszentmiklós eddig is sokat tett a cigány lakosság felzárkóztatásáért, így a komplex telepi program kapcsán kialakult értékek és eredmények jó alapul szolgálnak e program megvalósításához is.

Boldog István országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a kormány célja a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a lakosság egészsége. Örömhírként tájékoztatta a jelenlévőket, hogy hamarosan megtörténik a törökszentmiklósi Mentőállomás felújítása is, amely szintén segíti a kitűzött célok megvalósítását, az egészség jobb minőségű biztosítását.  

Forgács István romaügyi szakértő, a program szakmai vezetője nagyon elhívatott a cigánykérdés megoldásában, mely véleménye szerint elsősorban gazdasági, nem pedig esélyegyenlőségi kérdés. Az ország egész jövőjét határozza meg, hogy a fiatalok el tudnak-e majd helyezkedni a munkában. Ezért viszont nagyon sokak felelőssége tenni azért, hogy ráirányítsák a figyelmüket, hogy az iskola érték. A tudás megszerzése nagyon fontos. A 2,5 évig tartó programban 8 munkacsoportban dolgoznak majd a szakemberek, a mentorok, akiknek a szemléletformálásban lesz hangsúlyos szerepük.  Családmentorok segítik a családoknak megfogalmazni az új víziókat, mint például tudatos gyermekvállalás, az egészséges életformálás, a társadalmi együttélési teendők , az iskola mint érték megjelenítését. Az érdemi jövőkép kialakításában támogatják munkájukat a történelmi és protestáns egyházak,  a Közép-Tisza Vidéki Népfőiskola és  a Roma Nemzetiségi Önkormányzat is.

Forgács István bízik abban, hogy a programban résztvevők  valamennyien átérzik miért fontos e program megvalósítása. A cigány emberekben pedig tudatosul, hogy számukra is fontosak a közfeladatot ellátók munkája.