TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Fejet hajtottunk az '56-os hősök előtt

2019-10-24 11:15

Fejet hajtottunk az '56-os hősök előtt

63 évvel ezelőtt a magyar egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozott tömeg nemet mondott a megalázottságra, a kiszolgáltatottságra. A szabadságvágy, a függetlenség és a hazaszeretet hajtotta őket. Az 56-os Életfa Emlékműnél a Székács Elemér Mg. és Élelmiszeripari Szakgimnázium , Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályos diákjai elevenítették fel a magyar történelem legkiemelkedőbb 20 napját. Ünnepi beszédében Markót Imre polgármester idézte fel a forradalom hőseit, bár életkorából eredően megemlítette, hogy ezt az időszakot tanulmányai során még ellen forradalomként jegyezték az akkori történelemkönyvben.   A forradalom elbukott és a megtorlástól való félelem negyedmillió magyart szakított el a hazájától. Az Életfa emlékműnél elhelyezett koszorúk tanúsítják, hogy szívünkben ott él a nemzeti hősök, az igaz hazafiak emléke.

Városunknak is vannak 56-os hősei, akik közül 2009-ben H. Tóth István, 2012-ben az Angliában élő Szarvas József, 2016-ban a Kanadában élő Bagi József kapta meg az önkormányzat 56-os Emlékérmét.  2016-ban Pólyik Istvánné posztumusz Emlékérem elismerésben részesült, akinek a sírjánál a Katolikus temetőben délelőtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Mindszenthy József bíboros hercegprímás esztergomi érsek emlékét is őrzi városunk és hagyományainkhoz híven, az emlékhelyen elhelyeztük nagyrabecsülésünk virágait. Viski-Latorné Dögei Edit a KÉSZ helyi elnöke idézte fel a mártírsorsú főpap emlékét, életútját. Ez az a hely ahol immáron 21 éve áll a Mindszenthy szobor. Györffy Sándor szobrászművész alkotását, az emlékhely kialakítását -  Markót Imre építész tervei alapján - 1998-ban Paskai László bíboros avatta  fel.