TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Fejet hajtottunk az 56’-os hősök előtt

2018-10-24 14:36

62 évvel ezelőtt a magyar egyetemi ifjúság és a hozzá csatlakozott tömeg nemet mondott a megalázottságra a kiszolgáltatottságra. A szabadságvágy, a függetlenség és a hazaszeretet hajtotta őket. Az 56-os Életfa Emlékműnél a Lábassy János Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai elevenítették fel a magyar történelem legkiemelkedőbb 20 napját. „ Voltak nemzetek, melyeket a történelem arra kényszerített, hogy ravaszak, kegyetlenek, csalók, hódítók legyenek, ha élni akarnak. A magyar, nyilván minden erkölcsi meggondolás nélkül, szabadságra ítélt. A szabadság természetéhez pedig ritkán tartozik a győzelem „ – emelte ki Illyés Gyula gondolatait ünnepi beszédében Markót Imre polgármester. A forradalom elbukott és a megtorlástól való félelem negyedmillió magyart szakított el a hazájától. Az Életfa emlékműnél elhelyezett koszorúk tanúsítják, hogy szívünkben ott él a nemzeti hősök, az igaz hazafiak emléke.

Városunknak is vannak 56-os hősei, akik közül 2009-ben H. Tóth István, 2012-ben az Angliában élő Szarvas József, 2016-ban a Kanadában élő Bagi József kapta meg az önkormányzat 56-os Emlékérmét.  2016-ban Pólyik Istvánné posztumusz Emlékérem elismerésben részesült, akinek a sírjánál a Katolikus temetőben délelőtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Mindszenthy József bíboros hercegprímás esztergomi érsek emlékét is őrzi városunk és hagyományainkhoz híven, az emlékhelyen elhelyeztük nagyrabecsülésünk virágait. Szegő János díszpolgár idézte fel a mártírsorsú főpap emlékét, életútját. Visszaemlékezésében felidézte, a Nagykunsági Napok keretében 1948-ban tartott szabadtéri miséjét is, melyet 22 ezren hallgattak meg.  Ez az a hely ahol immáron 20 éve áll a Mindszenthy szobor.