TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Hősök Napja

2018-05-28 10:13

A Városháza aulájában a főbejárat szélfogója után két díszes emléktáblán olvashatjuk a hősök neveit. A pénteki napon az emlékük előtt tisztelegtünk. Nem árt olykor felidézni, hogy miért is fontos elődeink emlékének tisztelete, hogyan tudjuk megköszönni azt az életet, amely nekünk adatott általuk is. Városunk 1927-ben állítatta a Kossuth téri I. világháborús Hősök szobrát. A több mint 900 hősi név nem fért a talpazatra, ezért a Városháza aulájában elhelyezett emlékfalak őrzik felmenőink nevét. Emlékező beszédében Bojtos Gábor levéltáros hangsúlyozta felelősségünket a magyar nemzet értékeinek becsülete és a nemzet hőseinek tisztelete előtt. Mint megtudtuk Bojtos Gábor kutatásai során további 75 hősre lelt, akiknek a nevét szintén méltó módon kell majd elhelyeznünk.   Az idei 100. évfordulón meg kell találni erre a módot, hiszen mindannyiukat egy közös cél vezérelt, a hazaszeretetük – említette Galsi Zoltán helytörténet kutató.

Május 27-én vasárnap 9 órakor a Református temetőben a II. világháborús Hősi emlékműnél, 11 órakor a Kossuth téri Hősök Emlékművénél helyeztük el a kegyelet és az emlékezés virágait.

„ Azok emlékét idézzük, akik a legtöbbet, az anya tiszta fájdalmával megadatott kincset, az életüket áldozták a hazáért. Nem születtek hősnek, de amikor a hely és az idő megkívánta, akkor talán félve, fázva, de felvállalták a sorsukat. Hősök nélkül nincs nemzet. Történelmünk minden korszakát hőseink vitézsége ragyogta be, nélkülük régen elpusztultunk volna. Ők nemzetünk megváltásával biztosították maguknak az örök életet.„– hangsúlyozta ünnepi beszédében vitéz Nagy Péter a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület főhadnagya.
Városunk élen járt a Hősök szobrának felállításában – hangzott el Galsi Zoltán helytörténet kutató visszaemlékezésében. 1924-ben dr. gróf Almásy Imre vezetésével jött létre a bizottság és megindult a közadakozás. Vitéz Székely Károly alkotását 1926-ban fogadták el, a kivitelezés 1928 augusztusában indult, az avatásra október 7-én került sor. A szoborcsoport haldokló ifjú harcost és mögötte dacot, elszántságot kifejező idős katonát, apát ábrázol. Megtestesíti a történelmi Magyarország bukását, az I. világháború véráldozatát, és az erős hitet a magyar feltámadásban.
Az ünnepi megemlékezést a Tordasi Férfi Dalárda, a Sanctonicolaum Kórus, a Törökszentmiklósi Népdalkör, A Kodály Zoltán AMI fúvós zenekara valamint a Szent László Hadosztály korabeli kiállítása tette meghitté.

„ Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak. És áldó imádság mellett mondják el szent neveinket”