TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Választási tájékoztató

2018-03-09 07:49

Tizenegy országgyűlési képviselő jelölt nyilvántartásba vételi kérelméről döntött március 8-án a JNSZ Megyei 4. számú Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB), melyről az ülést követően Dr. Pataky Tibor elnök tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A választással kapcsolatban néhány adatot megosztott a megyéről, melyben négy választókerület van Szolnok, Jászberény, Karcag és Törökszentmiklós székhellyel. Ezen belül a 4. számú országgyűlési választókerület 97 szavazókört (ebből 18 Törökszentmiklósi) foglal magába. Ezen körzetben a választópolgárok száma 76248 fő (Törökszentmiklóson 16908 fő).  A választókerületben 6478 ajánlóívet kaptak a jelöltek, melyből 2707 ajánlóívet dolgozott fel a választási iroda. Megemlítette, hogy 1051 ajánlóívet nem vagy csak késve adtak le. A törvény alapján a határidőben le nem adott ajánlóívek esetében bírság kiszabásáról kell majd határozniuk.

Dr. Pataky Tibor OEVB elnök tájékoztatta a sajtó munkatársait arról, hogy 46 jelölt jelezte szándékát az aláírásgyűjtésre, akik közül időközben 10 fő visszalépett. 8 jelölt nem vagy csak késve adta át az ajánlóíveket. Így tehát 28 jelöltről döntött a választási bizottság. Jogerősen 11 jelölt került nyilvántartásba vételre, 6 fő még nem jogerősen nyilvántartásba vett. 2 fő jogerős visszautasított, 9 fő nem jogerős visszautasítottról született határozat.

Ezen döntések a www.torokszentmiklos.hu oldalon a választás címszó alatt közzétételre kerültek.

A jelöltek szavazólapon megjelenő sorrendjéről március 5-én a jelöltajánlások beadási határidejének lejártát követően döntött a választási bizottság, amikor még nem voltak jogerős visszautasítottak. A választási iroda feladata, hogy ezen átvezetéseket megtegye.

A választási visszaélések tekintetében említést tett elnök úr arról, hogy amíg négy évvel ezelőtt 7-8 esetben kellett feljelentést tenniük, most 17 jelölt esetében élnek feljelentéssel a választási szabályok megsértésének alapos gyanúja miatt. Az ezzel kapcsolatban jegyzőkönyvbe foglalt döntésről szintén tájékozódhatnak a város honlapján.