TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Magyar Kultúra Napja Törökszentmiklóson

2018-01-24 15:38

Január 23-án az Ipolyi Kulturális Központban tisztelegtünk a magyar kultúra hagyományai, értékei előtt.  Ünnepi beszédében Révi Attila alpolgármester felidézte a magyar kultúra kiváló nemzetformáló egyéniségeit és megköszönte mindazoknak a munkáját, akik ma is felelősséggel őrzik kulturális értékeinket, örökségünket. Az ünnepi műsorban nagy sikert aratott a Sanctonicoleum Városi Kórus valamint a Miklós Néptáncegyüttes. 

Önkormányzatunk a Közművelődési Díj alapításával a város kulturális értékeinek, hagyományainak gondozását, megőrzését kívánja erősíteni. Idén a Törökszentmiklósi Népdalkör vehette át az elismerő díjat. A 45 éves múlttal rendelkező együttes 1972-ben alakult az Alkotmány, majd a jogutód Béke Mg. Szövetkezet támogatásával.   Egyre többen csatlakoztak a népdalkörhöz és az eredmények láttán 2000-től Törökszentmiklós Város Önkormányzata és a MŰV Központ, majd 2011-től az Ipolyi Kulturális Központ lett a fenntartójuk. A népdalkör vezetője néhai Bischof László feladatának tekintette a csak tiszta forrásból származó népdalok megszólaltatását, csokorba fűzését, a környék népzenéjének kutatását, a hagyományok ápolását. A 45 év alatt eredményesen szerepeltek számos megyei, országos bemutatón, népzenei fesztiválon.  Arany Páva díjat 11 alkalommal kaptak.  A minősítő legmagasabb fokozatát az Arany Páva Nagydíjat 3 alkalommal vehették át. Számos oklevél, emléktárgy őrzi a népdalkör működésének sikereit, eredményeit, többek között jubileumi CD-k, hangkazetták. Törökszentmiklós Város Önkormányzata 1997-ben Pro Urbe Díjban, a Megyei Önkormányzat 1999-ben a JNSZ Megyéért Díjban részesítette a népdalkört.

Bischof László szellemi hagyatékát,- melyet 45 éven át csiszolt elhivatottsággal és alázattal -  a Vadrózsák Citera Együttes vezetője Gondáné Árvai Mária vállalta fel, viszi tovább a népdalkör szakmai vezetését. A Közművelődési Díjat Ő vehette át Markót Imre polgármestertől és Révi Attila alpolgármestertől. Bischof Lászlóné Irénkének egy csokor virággal köszönték meg, hogy mindvégig támogatta férjét ebben a nagyszerű munkában.

Gratulálunk  és további sok sikert kívánunk a Törökszentmiklósi Népdalkörnek.