TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

A fűtés során mire figyeljünk az egészségünk megőrzése érdekében?

2018-01-09 10:48

Az Országos Közegészségügyi Intézet  „ az illegális hulladékégetés humán – és környezetegészségügyi kockázatai „ címmel tájékoztató anyagot állított össze és  adott közzé.

A fűtési időszakban fontos, hogy valóban helyesen válasszuk meg a tüzelőanyagokat, hiszen ma Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk, mit dobunk a tűzre. Az illegális hulladékégetés környezetszennyező és az egészségre ártalmas.

Fűtsünk felelősen, ügyeljünk arra, hogy használjunk megfelelő tüzelőanyagot ( hasított száraz tűzifa, fabrikett, fapellet, kezeletlen papír ) Használjunk a lakóingatlannak és az alkalmazott tüzelőanyagnak megfelelő tüzelőberendezést. A szilárd tüzelőanyagokat nem szabad keverni a háztartásban keletkező hulladékokkal.  Ne égessünk hulladékot  ( pld. műanyag flakon, textilipari hulladék, használt ruha, műanyagot, festéket tartalmazó rétegelt lemez, bútor és nyílászáró, gumiabroncs, kábelek, kerti hulladék, színes, fényes papírhulladék, fáradt olaj stb. )  és erre hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, tekintettel az egészségkárosító hatására.

A dioxinok, a furán származékok, valamint a füstben jelenlévő fémek az égés során keletkező porral együtt leülepednek a talajra, a növényzetre és a tápláléklánc révén is bejuthatnak az emberi szervezetbe.

Ha a szomszédunk hulladékkal tüzel, hívjuk fel a figyelmét, hogy ezt nem szabad. A 306/2010 (XII.23) Korm. rendelet 36 §-a részletezi a levegőtisztaság- védelmi ügyekben eljáró hatóságokat. Bejelentésünknek pedig a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény lehet az alapja.
Kapcsolódó dokumentumok: