TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

FIGYELEM FELHÍVÁS

2017-08-03 11:23

Törökszentmiklós Város Jegyzője értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy a Mezőőri Szolgálat tagjai határjárásuk során egyre több helyen találtak hatalmas méretű bálázott szalmából készült kazlakat. Tekintettel a szokatlanul meleg időre és annak következtében kialakult rendkívüli szárazságra szükséges felhívni a gazdák figyelmét a kazal rakás és egyéb rostnövény tárolás szabályaira és azok szigorú betartására a tűz megelőzés okán.

 

 Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezése szerint a mezőn összerakott szalma, szénakazlat egyéb építményektől 100 méter, vasúti vágánytól, 100 méter közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától 25 méter védő távolság betartása mellett lehet elhelyezni. A kazlakat minden esetben legalább3 méter széles védő szántással kell körbe venni!

 

A mezőőrök a szabálytalanul elhelyezett kazlak tulajdonosait haladéktalanul értesítik a szabályok betartására.

 

Amennyiben a felszólítást követően a mezőőrök által meghatározott határidőre a gazda nem hárítja el a szabálytalanságot, úgy arról a mezőőr feljelentést készít, melyet eljuttat a Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

 

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint eljárásra jogosult hatóság a tűzvédelmi előírások betartásának elmulasztása és közveszély okozás miatt szabálysértési eljárás lefolytatását végezheti el. Az eljárás során jelentős mértékű pénz birság kiszabására is sor kerülhet.

 

A Jegyző fokozottan kéri a gazdákat a fenti szabályok maradéktalan betartására.