TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren

2017-03-16 16:08

Ma is példát vehetünk arról a nemzeti összefogásról, arról a bátorságról, amit a szabadságharc hősei tanúsítottak szerte a Kárpát -medencében, amit követendő példaként hagytak ránk örökül.
A megemlékezést a zenés, táncos, irodalmi összeállítás tette felejthetetlenné a Kossuth téren.
A márciusi eseményeket a Bethlen Gábor Református Általános Iskola diákjai, óvodásai elevenítették fel. A műsorhoz szépen csatlakozott a Miklós Néptáncegyüttes, így vált teljessé a közös produkció. A Sanctonicolaum Kórus két évvel ezelőtt mutatkozott be a lakosság előtt és az óta számtalan rendezvényen bizonyította, milyen nagy szükség volt a szépen csengő hangokra. A többszörösen Aranypáva díjas Törökszentmiklósi Népdalkör még tovább színesítette az ünnepi hangulatot.

„Ma is egyfajta forradalom zajlik. Korunk forradalma más formában öltött testet, más arcot mutat. De ugyanúgy, mint akkor, most is küzdelmet folytatunk a szabadságunkért. A saját bőrünkön érezzük a tőke hatalmának erejét. Függetlenséget akarunk a pénzvilágtól. Szabadulni szeretnénk a kiszolgáltatottságból. Ez létünk és jóérzésünk alapja. Az 1848-as események ma is több üzenetet hordoznak: példaértékű nemzeti egységet, összefogást, tenni akarást, hősiességet. A bátorság egyedülálló példáját hagyták ránk elődeink: szabadságot, függetlenséget akartak. Ezért a létező legtöbbet, az életüket áldozták. Az Ő áldozatuk adjon nekünk erőt ahhoz, hogy megvívhassuk a saját harcunkat, vállaljuk a ránk szabott sorsot. Akkor nem volt hiába való az áldozatuk - hangsúlyozta beszédében Markót Imre polgármester.
A városi megemlékezés a Kossuth szobor előtti tiszteletadással, koszorúzással zárult.