TÖRÖKSZENTMIKLÓS

  
menü
06 56 590-420

Magyar Kultúra Napja

2017-01-30 14:15

A város művészeti csoportjaival együtt ünnepeltük a magyar kultúrát. Globális kultúra nem létezhet a nemzeti, így a magyar kultúra nélkül és a magyar kultúra a helyi közösségek kulturális élete nélkül. A helyi kulturális élményekre szükség van, helyi szellemi életre, amely felveszi a versenyt a többiekkel. Ehhez közösségek kellenek, mert életképes kultúra csak közösségben terem - hangsúlyozta ünnepi beszédében Markót Imre polgármester úr.

 

A népi kultúránk gyöngyszemeiből a szép magyar táncokból ízelítőt adott a Fölszállott a páva elődöntős párja Bontovics Letícia és Rusvai Máté valamint a Miklós Néptáncegyüttes. Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére szólt Légrádiné Varga Ritától  „ A költő hazája „ című verse. Majd Tarics Péter Pro Cultura Hungaria díjas előadóművész, író, újságíró, politikai szakértő, irodalmi, történelmi pályázatok díjazottja ajándékozott meg bennünket nagy sikerű zenés-irodalmi műsorával.

Önkormányzatunk a Közművelődési Díj alapításával a város kulturális értékeinek, hagyományainak gondozását, megőrzését kívánja erősíteni. Idén Zetz Jusztina nyugalmazott könyvtáros vehette át az elismerő díjat, aki 1957-ben a népkönyvtárak idején kezdett el könyvtárosként dolgozni és pályájához mindvégig hű maradt. Szerény, segítőkész emberi magatartásával kivívta környezete tiszteletét. Mostoha körülmények között, alkalmi járművekkel vitte a könyveket a községekbe és szervezte az író-olvasó találkozókat. Hosszú ideig volt igazgatóhelyettese a könyvtárnak. Nem volt közszereplő, de példamutató volt az egyénisége a könyvtári munka minden területén. Összesen 52 évig dolgozott a Városi Könyvtárban, az utolsó két évet önkéntes munkában.  Példamutató egyénisége követendő a jelen és utókornak egyaránt.

 További jó egészséget, boldog életet kívánva gratulálunk a díjhoz!

pacerun:yes'>  „ A költő hazája „ című verse. Majd Tarics PéterPro Cultura Hungaria díjas előadóművész, író, újságíró, politikai szakértő, irodalmi, történelmi pályázatok díjazottja ajándékozott meg bennünket nagy sikerű zenés-irodalmi műsorával.